Flowserve je pionir u proizvodnji pumpi, i datira još od 18. veka, sa osnivanjem Worthington Simpson pumpi. Danas, Flowserve u svojoj grupaciji okuplja renomirane proizvođače pumpi: Worthington, Durco, Byron Jackson, Lawrence, IDP, ali i najpoznatiji i najpopularniji na našem tržištu – Sihi, ranije Sihi Sterling.

Firma Ostral d.o.o jedini je ovlašćeni distributer i servisni partner Flowserve programa pumpi, za naše tržište.

To za kupce u regionu znači kompletnu lokalnu i tehničku servisnu podršku, uz mogućnost potpisivanja ugovora o redovnom održavanju, produženoj garanciji i lagerovanju delova u našem magacinu u Sremskim Karlovcima.

Ponudu proizvođača čini širok asortiman pumpi za najrazličitije aplikacije u svi industrijama:

 • Naftnoj industriji
 • Hemijskoj industriji
 • Energetici ili energetskoj industriji
 • Farmaceutskoj industriji
 • Prehrambenoj industriji
 • Papirnoj industriji
 • Itd

Proizvođač centrifugalnih i vakuum pumpi “Sihi” osnovan daleke 1920. godine, od 2015. godine pripada Flowserve grupi.

U svom portfoliu Sihi ima veliki izbor centrifugalnih pump za procesnu, hemijsku, prehrambenu industriju, po ISO2858 i 5199, EN733 i DIN 24255 standardima.

Pored standardnih kuplovanih pumpi, proizvođač nudi i direktno kuplovane, sa manjim ugradbenim dimenzijama, ali i pumpe sa magnetnom spojnicom za transport agresvinih, toksičnih, zapaljivih fluida.

Širok izbor materijala, velika efikasnost, kratki rokovi isporuke, kvalitet izrade i pouzdanost u radu je ono što definiše Sihi pumpe, a to se prepoznaje i po instaliranoj bazi na našem tržištu.

Mark 3 pumpe

Ono što izdvaja ovaj tip pumpe su dva patenta proizvođača – unikatno, radno kolo “reverse vane”, i “seal sentry” kućište zaptivača, uklopljeni u Mark3 pumpe po hemijskim ISO 2858/5199 standardima.

Prednosti ove konstrukcije:

 • duži radni vek pumpe
 • mali zahtevani NPSH
 • kratki rokovi isporuke
 • pravi “back pull out”

Centrifugalne pumpe sa magnetnom spojnicom

Povećanjem ekološke svestu i smanjivanjem emisije štetnih supstanici u atmosferu, kao i povećanjem bezbednosti prilikom transporta agresivnih i opasnih fluida, došlo je do razvoja pumpi sa magnetnom spojnicom.

Takve pumpe su odlična alternativa za pumpe čije zaptivanje je sa dvostrukim zaptivačima, koje zahtevaju pažljivo i skupo održavanje.

Kod magnetno kuplovanih pumpi, prenos obrtaja sa el.motora na hidraulički deo pumpe je sa magnetima. Vratilo pumpe ne prolazi kroz kućište, te nema potrebe za zaptivanjem, ne postoji mogućnost za curenje fluida u atmosferu, čak ni prilikom kvara, zastoja pumpe.

Flowserve u svom portfoliu nudi dva tipa pumpi, standardne magnetno kuplovane pumpe od legura različitih metala i patent proizvođača “Innomag”, u izradi od ETFE-a.

 

Z-line

Pumpe iz Sihi portfolia, po EN733 standardu za generalnu industriju. Pumpe su predviđene za transport različitih fluida, ali jedna od najčešćih aplikacija su pumpe za transport vrelih fluida – vode (do230C) i ulja do (350C).

 

Višestepene centrifugalne pumpe

Ovaj model pumpe (side channel) je specifičan po mogućnosti, transporta fluida sa velikim procentom gasne faze.

Najčešća primena im je za transport lako ispraljivih fluida, ugljovodnika, amonijaka itd.

Drugi deo asortimana su standardne (multistage) višestepene pumpe, u sistemima gde su potrebni veliki pritisci na potisu.

 

Vakuum pumpe

Veliki deo asortimana proizvođača čine i vakuum pumpe. Nekada najpoznatiji po vakuum pumpama sa vodenim prstenom, međutim danas je Sihi prepoznatljiv i kao vodeći proizvođač “suvih” vakuum pumpi.

Vakuum pumpe sa vodenim prstenom, imaju široku primenu u svim tipovima industrije, na različitim aplikacijama.

Sihi može da ponudi pumpe sa jednim ili dva radna kola, kuplovane sa spojnicom ili direktno kuplovane, ali i magnetno kuplovane.

Pored toga, u ponudi su i kompletni pumpni sistemi za recirkulaciju servisne vode, sa pratećim separatorom, izmenjivačem toplote, itd.

Obzirom da je često potreba za transport zapaljivih gasova, sve vakuum pumpe sa vodenim prstenom mogu biti u Ex izvedbi.

 

API pumpe

Petrohemijska industrija kao jedna od najkompleksnijih grana industrije ima posebne zahteve za svu opremu koja se koristi u preradi, proizvodnja i distribuciji nafte.

Opremu mora da karakteriše pouzdanost u radu, velika efikasnost, kvaliet izrade, bezbednost. Svi ti zahtevi su objedinjeni u American Petrol Institute standardu, konkretno za centrifugalne pumpe API610 (ISO 13709).

Flowserve je upravo prepoznatljiv po pumpama predviđenim za naftnu industriju. U svom portfoliu imaju sve tipove pumpi po API specifikaciji:

 • OH (overhung) pumpe
 • BB (between bearing) pumpe
 • VS (vertically suspended) pumpe

 

Pumpe po ovom standardu se konstruišu specifično po uslovima rada, standard ne određuje dimenzije i ugradbene mere, tako da se svakom upitu pristupa pažljivo u inženjeringu proizvođača, kako bi se dobilo optimalno resenje.